Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Ιωαννιτών: Για τη σωτηρία του απαιτείται αλλαγή σκέψης και οικον. πολιτικής.



      Οι καλλικρατικοί δήμοι είναι χρήσιμοι, εφ’ όσον πείθουν τον πολίτη,  ότι κάνουν συνετή και λιτή διαχείριση. Πρέπει να γίνουν  ικανοί   να λειτουργήσουν   πολύ καλύτερα από το  αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό  κράτος.
      Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αλλαγή σκέψης που θα συνοδεύεται με αλλαγή δράσης και νέο σχεδιασμό   που θα έχει τρεις βασικούς άξονες: τον εξορθολογισμό των δαπανών , την εφαρμογή αναπτυξιακών δράσεων και την ανάπτυξη  των κοινωνικών υπηρεσιών που  προσφέρουν, εφόσον πλέον δεν μπορούν να διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Όσον αφορά στον εξορθολογισμό των δαπανών  ή στην εξεύρεση πόρων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ,  η διαχείριση των σκουπιδιών,  η χρήση νέων τεχνολογιών στη διοίκηση και, κυρίως,  το νοικοκύρεμα των οικονομικών του.
  Η στρόφιγγα της χορήγησης  πρόσθετων πόρων από το κράτος κλείνει και η πολιτική   της κυβέρνησης  είναι η κάλυψη   ενός   τμήματος  των αναγκαίων πόρων με κονδύλια από την αύξηση των δημοτικών  εσόδων και όχι με περιστολή  των κοινωνικών δαπανών   (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, πρόνοια ….).
   Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα  προβλέπει ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς - απολογισμούς και η όποια απόκλιση δε  θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά  από την περαιτέρω  επιβάρυνση / φορολόγηση   των δημοτών, δηλαδή ,  όσοι δεν τα καταφέρουν θα πρέπει και να βρουν, κάποιο ισοδύναμο για να καλύψουν το “έλλειμμα”.
  Έτσι ,  ο δήμαρχος θα πρέπει να στραφεί προς τους δημότες του , να  τους εξηγήσει με λεπτομέρειες τα οικονομικά δεδομένα και να τους ζητήσει να συνδράμουν απευθείας το έργο το οποίο επιτελεί, πράγμα  που είναι  πολύ δύσκολο, αφού  φαινόμενα  κακοδιαχείρισης  και  πρακτικές πολιτικάντικες και πελατειακές  , και κυρίως οι απώλειες πόρων από τα παραγραφόμενα ή μη βεβαιωμένα χρέη,  καθιστούν τη δημοτική αρχή μας  αναξιόπιστη και  ανεπαρκή.
  Για να γίνει   κατανοητή  η ζημία  που  υφίσταται ο Δήμος, λόγω ανικανότητας ή έλλειψης πολιτικής βούλησης  από τη μη είσπραξη  και παραγραφή  των βεβαιωμένων   οφειλών , αρκεί  να αναλογιστεί  κανείς ότι η είσπραξη ποσοστού  9,85%  των  βεβαιωθέντων  προηγούμενων  ετών  ανήλθε για το έτος 2011 στο ποσό των  2.239.000€ !!!.
   Με αυτά τα δεδομένα  η δημ . αρχή του δήμου Ιωαννιτών απώλεσε την συνοχή της και τείνει να απολέσει και  την ηθική της . Αν δεν προχωρήσει άμεσα στην  κατάρτιση  ενός Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής,   τότε   είναι πολύ πιθανό  να οδηγηθεί ξανά στην πεπατημένη της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και δημοτικών πόρων,  ότι δηλαδή κάνει και η κεντρική διοίκηση  για την εξασφάλιση του πακέτου των  11.6 δισεκ. ευρώ, που σημειωτέον όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά  φέρνει κοντά τη  χρεοκοπία
Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου