Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Ενώπιον των ευθυνών του νέου προϋπολογισμού απαιτείται νέο δημοτικό αφήγημα.



        Ο Δήμος Ιωαννιτών,  ύστερα από τις τελευταίες μνημονιακές δεσμεύσεις,   είναι υποχρεωμένος  να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος ειλικρινή, αξιόπιστο  και νοικοκυρεμένο ,  χωρίς   μεγεθύνσεις  και δημιουργική λογιστική.
     Με δεδομένο όμως την οικονομική του κατάσταση, ο  Δήμος που εμφάνιζε κατά την 30/9/2012  χρέη ύψους 11.640.851 ευρώ  και ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 14.462.000 ευρώ ,  σε συνδυασμό και με την ασκούμενη κατά τη διετία ελλειμματική εισπρακτική πολιτική ,  οδηγείται   σε οικονομική ασφυξία  με ενδεχόμενο την αδυναμία να διασφαλίσει ακόμα και  τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
      Λίγα  στοιχεία είναι αρκετά να καταδείξουν  την έλλειψη πολιτικής βούλησης  ή ανικανότητας για  εκτέλεση του προϋπολογισμού , αφού  για μισθώματα   βεβαιώθηκαν 1.130.214 και εισπράχθηκαν   125.138 ευρώ, για   ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων  ετών βεβαιώθηκαν 13.929.219  και εισπράχθηκαν  1.056.909 ευρώ και  ληξιπρόθεσμα χρέη χρήσεως 2006 και παλαιοτέρων  ετών ύψους  3.652.651€ ευρώ  παραγράφηκαν.
    Και ενώ , σύμφωνα με  το πρακτικό έγκρισης των τριμηνιαίων καταστάσεων περιόδου 1.1.2012 έως 30.9.2012, ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μάντης εκφράζει την ανησυχία του  για την οικονομική κατάσταση  του Δήμου, αφού  τα έσοδα  είναι λιγότερα  από τις λειτουργικές δαπάνες που είναι αναγκαίες  για την εύρυθμη  λειτουργία του Δήμου, δεν προβαίνει  στη λήψη μέτρων για τη λύση του προβλήματος .
   Σ΄ αυτή την  κρίσιμη, λοιπόν,  καμπή η δημ. παράταξη,   αντί να επεξεργαστεί ένα δημοσιονομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης,  προσπαθεί να ενισχύσει  την ενότητα  των μελών της , για να αποφύγει  τη διάσπαση .  
  Ως εκτούτου  ο   γραμματέας κ. Θεμελής,  με την ιταλική  εμπειρία, την οποία , όπως ο ίδιος λέει, διαθέτει , προσπαθεί να  σφυρηλατήσει   τη δημοτική  παράταξη του αύριο, μια  και τα κόμματα  στα οποία  στηριζόταν  έχουν καταντήσει «αποκόμματα».  
    Αγνοεί όμως ότι παρατάξεις που εκτράπηκαν  από το προεκλογικό τους πρόγραμμα και επικοινωνούν με μονολόγους, στο σημερινό  ρευστό πολιτικό τοπίο  κλυδωνίζονται και καταρρέουν.
     Όσο η Δημ. Αρχή δεν πείθει για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της και όσο η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στον « ισορροπημένο»  λόγο της , χωρίς να πείθει ως αξιόπιστη εναλλακτική δημοτική  λύση, καθίσταται  αναγκαίο  ένα  νέο  δημοτικό αφήγημα  που μέσα  από ένα  πενταετές  συμβόλαιο  με τους πολίτες  θα δίνει  προοπτική και  ελπίδα   για  κάτι καινούργιο , απαλλαγμένο  από  παλαιοπαραταξιακές αντιλήψεις  και πρακτικές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου