Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Καταλάγιασε η εργολογία της Δημ. Αρχής και έμειναν τα προβλήματα.



  Σύμφωνα και με την άποψη  του δημάρχου κ.  Φίλιου, η Τ.Α. διέρχεται  μια κρίσιμη  και δύσκολη  περίοδο , απόρροια της οικονομικής  κρίσης της Χώρας μας, οπότε  και το ξεπέρασμά της απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία όλων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών  δυνάμεων.
  Είναι αλήθεια ότι οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των  ευθυνών της Δημ. Αρχής και σίγουρα την    αλλαγή πλεύση  της.
    Αντί αυτού, δηλαδή της επανεξέτασης  από τη Δημ. αρχή του προγραμματικού  της λόγου   και της ένταξης αυτού στο νέο οικονομικό περιβάλλον , προτίμησε με τους απολογισμούς της  να στοχεύσει   στη σφυρηλάτηση της παράταξης και στον εξωραϊσμό και προβολή  του μηδαμινού έργου της.
          Μάλιστα, στην ολομέλεια της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» ο στόχος   ήταν ολοφάνερος και αποκαλύπτεται   από τα λεγόμενα του Δημάρχου και του γραμματέα της παράταξης κ. Θεμελή  που είπαν ότι:« η απέχθεια των πολιτών για το πολιτικό σύστημα είναι εμφανής και γι’ αυτό  οφείλουμε να  κινηθούμε αυτοδιοικητικά».  Έτσι, αγνόησαν και περιφρόνησαν  τα κόμματα που δημιούργησαν και  στήριξαν τη δημ. παράταξη. Ίσως η φυγή αξιωματούχων σήμερα της δημ. αρχής   και του « Δημοτικού Διευθυντηρίου»  από την κυρίαρχη τότε πολιτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ  αλλά  και η συνταύτιση του δημάρχου με το αυτοδιοικητικό δίκτυο του   κ. Μπουτάρη,  να καθιστά την ενότητα    της δημοτικής παράταξης το  μόνο όπλο των επόμενων   εκλογών.     Διαφεύγει όμως απ’ αυτούς που έπρεπε να απολογηθούν στο κόμμα για τα πεπραγμένα τους, ότι ο κυρίαρχος πολίτης   γνωρίζει καλά το ρόλο των τοπικών στελεχών, τα οποία με τη λειτουργία τους  έφεραν το ΠΑΣΟΚ στη  σημερινή κατάσταση και δεν εμπνέουν  καμιά   εμπιστοσύνη .
  Δε θα σχολιάσω επί του παρόντος τα όσα ειπώθηκαν στις απολογιστικές ολομέλειες  για τις  αγκυλώσεις του «Καλλικράτη», τις  νέες αρμοδιότητες  που δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες  πιστώσεις , τις νέες εντάξεις έργων , το μπαμπούλα  του Παρατηρητηρίου και άλλες εύκολες δικαιολογίες . Όμως δε μπορώ να μη  σταθώ σε ένα οικονομικό στοιχείο,  στο οποίο κατά δήλωση του δημάρχου, αποτυπώνεται η  πολύ μεγάλη προσπάθεια (!) της  Δημοτικής Αρχής  για τη  μείωση των οφειλών  κατά 5,2 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2013 σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011 (από 22,1 στα 16,9 εκ. ), αφού όμως παρέλειψε  σκόπιμα να αναφερθεί στη συνεισφορά των δημοτικών ενοτήτων  στη μείωση του χρέους. Όπως προκύπτει  από τα στοιχεία του ισοζυγίου του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών, το Ταμείο με τις  καταθέσεις όψεως εμφάνιζε  κατά τις 3/1/2011 ποσό 5.993.060 ευρώ, από το  οποίο τα  5.530.805 ευρώ  , όσο και η μείωση του χρέους ,  συνεισέφεραν οι   πρώην Δήμοι και η  κοινότητα Νήσου, χωρίς  να γίνει καμία αναφορά  κατά τον  απολογισμό,  αν όντως τα χρήματα έχουν  επιστραφεί, σύμφωνα με    δέσμευση του Δημάρχου, στις δημοτικές ενότητες από τις οποίες προήλθαν.
  Ακόμα , έχει ενδιαφέρον  να ενημερωθεί ο  συνεπής δημότης για το πόσα χρήματα μπήκαν στο δημοτικό ταμείο από  τις ανείσπρακτες οφειλές για  ύδρευση  & αποχέτευση  ύψους 7.079.925,96 ευρώ  κατά την 31.12.2010.
   Ελπίζω πως ο πολίτης που γύρισε την πλάτη στο κάλεσμα  για τη συμμετοχή του   στον απολογισμό της παράταξης έχει αντιληφθεί ότι ο  στόχος της  δεν ήταν η ενημέρωση παρά μόνο η πελατειακή αγωνία της για το μέλλον και την  αξιοπιστία της  που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο από την εργολογία της  όσο και από τη διπροσωπία  του δημάρχου και του δημοτικού διευθυντηρίου  στους οποίους  υπενθυμίζω  το λεγόμενο του  ABRAHAM  LINCOLN : «Μπορείς να ξεγελάσεις  όλους τους ανθρώπους για ένα  διάστημα  και μερικούς ανθρώπους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου