Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τα νέα φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν για φέτος.



     Επειδή ο κόσμος μπερδεύτηκε  για το ποια από τα φορολογικά μέτρα θα ισχύσουν  από  φέτος δηλαδή για  τις  φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013 (χρήση 2012), σας παραθέτω παρακάτω τις αλλαγές , όπως αυτές προκύπτουν  από το φορολογικό νομοσχέδιο που  επεξεργάζεται η  Οικονομική Επιτροπή της Βουλής. Εκείνο που δεν φαίνεται να αλλάζει για την ώρα είναι ότι οι τροποποιήσεις του άρθρου 9 του Ν.2238/1994 (ΚΦΕ), δηλαδή οι αλλαγές των φορολογικών συντελεστών και των εκπιπτόμενων δαπανών θα  ισχύσουν από τη χρήση 2013 (δηλαδή από τις δηλώσεις οικονομικού έτους 2014).
        Για φέτος λοιπόν, αλλάζουν:
 - Η υποχρέωση των φυσικών προσώπων που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το αν υπόκεινται σε φόρο ή όχι.
 - Η υποχρέωση όσων δηλώνουν κάτοικοι  του εξωτερικού  για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ή υπάγονται στα τεκμήρια, να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα αν απαλλάσσονται από τις αντικειμενικές δαπάνες.
- Καθιερώνεται μόνιμη προθεσμία υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος από 1/2 έως 30/6 εκάστου οικονομικού έτους, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος ή απασχόλησης του υπόχρεου.
- Στη δήλωση πλέον θα αναγράφονται  όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου, ανεξάρτητα εάν είναι φορολογητέα ή όχι, καθώς και οι τυχόν παρακρατηθέντες  ή αποδοθέντες φόροι.
 - Φόρος επί των τόκων καταθέσεων 15% αντί για 10%.
 -  Δίνεται η δυνατότητα για τους συναλλασσόμενους με κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς να αποδείξουν την ειλικρίνεια των συναλλαγών, αποφεύγοντας έτσι επιπλέον επιβαρύνσεις (άρθρο 30 παρ. 5 του Ν.2238/1994).
 - Καταργείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των αγροτικών συνεταιρισμών για τις ανάλογες δραστηριότητές τους (άρθρο 103 παρ. θ’ του Ν.2238/1994). Επίσης καταργείται η απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος με βάση σύμβαση κυρωμένη με νόμο (άρθρο 103 παρ. ιγ’ του Ν.2238/1994).
 - Οι διατάξεις για την αναβαλλόμενη φορολογία των νομικών προσώπων ισχύουν από φέτος.
- Το φορολογικό πιστοποιητικό θα εκδίδεται και για υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, για ισολογισμούς που κλείνουν 31.12.2012  και μετά.
    Συνοπτικά αυτές  είναι οι βασικές  αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος, εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου