Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση στον Υφ. Οικονομικών: «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν»



     Σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" ο Υφυπουργός μίλησε  για ένα ιδιαίτερο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής . Το  σχέδιο προβλέπει :
-Tην φορολόγηση πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, (μέτρο που ήδη έχει ξεκινήσει)
-Τη σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων για να διαπιστωθούν τα πραγματικά εισοδήματα όλων των φορολογούμενων,
-Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και
-Τον εντοπισμός ανασφάλιστων ΙΧ για να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

    Ακόμα, εξετάζονται   κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες  και ένα από αυτά, προβλέπει την αποστολή με SMS του αριθμού απόδειξης από τον πολίτη, σε μία βάση δεδομένων που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, το υπουργείο θα κάνει κλήρωση ηλεκτρονικά και εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής στον καταναλωτή.

  Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι το μέτρο είναι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή  και θα παραμείνει    «έπεα πτερόεντα» , όπως έχει  παραμείνει  και το  πολυδιαφημισμένο μέτρο  της φοροκάρτας για τη συλλογή των αποδείξεων, εξαιτίας της έλλειψης στα καταστήματα του  ειδικού μηχανήματος POS.

       Ειλικρινά , μήπως είναι προτιμότερο ο κ. Υφυπουργός να εξετάσει την εφαρμογή του μέτρου  που γράφτηκε ότι εφαρμόζεται στην Κίνα,  όπου  η  Εφορία  προκειμένου να δελεάσει  τους πολίτες για  να ζητούν αποδείξεις  από τα καταστήματα   όπου ψωνίζουν, έχουν  τοποθετήσει « καλυμμένους»  αριθμούς  που αντιστοιχούν  σε δώρα  σε όλες τις θεωρημένες αποδείξεις  , οπότε  ο αγοραστής  ζητεί  την απόδειξη  και  επί τόπου  ξύνοντας την καλυμμένη  επιφάνεια βλέπει αμέσως αν  κέρδισε χρήματα, παιχνίδια, ταξίδια, αναμνηστικά κ.ά .  Έτσι  και να ήθελαν  να φοροδιαφύγουν τα καταστήματα, τρελοί είναι να το επιτρέψουν οι καταναλωτές;

       Ίσως, το « εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν»   να αποτελεί μια  χρήσιμη πρόταση για εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου