Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Άρειος Πάγος: Yποχρέωσε Δήμο να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από πτώση δένδρου.



      Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση η οποία υποχρέωσε το Δήμο Ηλιούπολης να καταβάλλει σε πέντε πολίτες το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον τραυματισμό δύο εξ αυτών από την πτώση δένδρου και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα.
    Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και της κατοικίας που χάλασε η μάντρα, όπως και τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
     Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».
    Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, από το Προεδρικό Διάταγμα 410/1995 καθιδρύεται αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου ως «προς την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών που βρίσκονται εντός των εδαφικών του ορίων». Η αρμοδιότητα μάλιστα αυτή «αφορά και στη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στον προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των μεγάλων δέντρων και σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου πτώσης αυτών, στην επίκαιρη σήμανση του χώρου (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων), καθώς και στην έγκαιρη αποκοπή του δέντρου, προκειμένου να μη διακυβεύεται η ασφαλής χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και να μην προκαλούνται υλικές ζημιές».
   Υ/Γ.: Επειδή  η Δημ. Αρχή, τουλάχιστον στην Δημ. Ενότητα Παμβώτιδας , βρίσκεται  «εν υπνώσει» , καλόν είναι να μελετήσουν  και να έχουν  υπόψη τους την παραπάνω απόφαση    του  Ανωτάτου  Δικαστηρίου του Κράτους , κάτι που απευχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου