Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αναμονή στις αγοραπωλησίες–Εξετάζεται η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων .



 Τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο, αφενός, να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου, να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:  - Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% ή 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8% ή 6% από 8% και 10% που ισχύει σήμερα.
Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων, που ανέρχεται στο 23% (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.).
 Για παράδειγμα  ο  Α αγοράζει οικόπεδο αξίας 30.000 ευρώ. Ο φόρος θα υπολογισθεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω των 10.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%. Οι παραπάνω συντελεστές εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, η φορολογική υποχρέωση των οποίων αρχίζει από τις 23-4-2010 και μετά.
   Σημειώνεται ότι η Χώρα μας έχει την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%, στην Ιρλανδία κυμαίνεται από 1% έως 2%, στην Ιταλία μεταξύ 7% - 10% και στη Σουηδία 1,5%. Στη Μεγάλη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών.
  Ωστόσο,  ο τελικός φόρος που καταβάλλεται δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Και αυτό διότι οι συναλλαγές στην Ελλάδα γίνονται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι στην πραγματική τιμή πώλησης, που ήταν μέχρι πρότινος σημαντικά υψηλότερη.
   Τις επόμενες μέρες παραδίδεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της επιτροπής για το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η οποία  συνέλεξε στοιχεία, από μεσιτικά γραφεία, συμβολαιογράφους και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου