Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δημ. Αρχή Ιωαννίνων: Ένας « καλός» θεατρικός θίασος.

   Μετά την απώλεια του εκατομμυρίου από το ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών, άλλη μια υπόθεση υπεξαίρεσης αποκαλύφθηκε επίσημα χθες από τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κ. Γ. Λώλη, που ως γνωστόν τοποθετήθηκε  στη θέση του Προέδρου με απόφαση του Δημάρχου (Ιανουάριος 2013).

Με την επιμέλεια  που επέδειξε ο κ. Λώλης  εντόπισε   μέχρι στιγμής έλλειμμα  39.972 ευρώ, και  συνεχίζει  τη  διερεύνηση ενός  ποσού  περίπου 133.000 ευρώ που έχει σχέση με οφειλόμενα από Δήμους και Φορείς για παραστάσεις που έδωσε το θέατρο  την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο.

 Το έναυσμα για την έρευνα δόθηκε από  τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή   με την έκθεση που συνέταξε για τον έλεγχο του ισολογισμού-απολογισμού της χρήσης 2011 και στην οποία   σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: « Στους λογαριασμούς των απαιτήσεων , περιλαμβάνονται  διάφορα κονδύλια  συνολικού ποσού 100.000 ευρώ περίπου, τα οποία παραμένουν  αμετάβλητα από την προηγούμενη χρήση …» Αυτό σημαίνει ότι η  Διοίκηση μέσα στο 2011 -2012 αδιαφόρησε και δεν επέδειξε την οφειλόμενη  επιμέλεια να εισπράξει τις μεταφερόμενες απαιτήσεις της!

    Είναι λοιπόν δύσκολο να κατανοήσει κανείς  την αμέλεια  που επέδειξε  η Διοίκηση , τη στιγμή  μάλιστα  που με την ανάληψη των καθηκόντων της σε συνέντευξή της (2/9/2011) είχε καταλογίσει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του κ. Γκόντα, λέγοντας ότι τα χρέη φτάνουν τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ και το αποθεματικό του Θεάτρου είναι μόλις 600 ευρώ. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα χρήματα που εκλάπησαν από το ΔΗΠΕΘΙ και το Πνευματικό Κέντρο και πήγαν στο πλυντήριο ανομίας την πρώην ΑΔΕΙ», προσθέτοντας ότι «οι άφρονες επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του Θεάτρου το οδήγησαν στη σημερινή του κατάσταση και έκλεισε με την υπογράμμιση πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται (σικ)».

Γιατί, λοιπόν, δεν αναζητήθηκαν ποτέ από τη Διοίκηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια , αυτά τα χρήματα;
Έπρεπε να περάσει τόσος χρόνος  για να ερευνηθούν οι παρατηρήσεις  του ορκωτού λογιστή  για ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο στοιχειώδους επιμέλειας είσπραξης των απαιτήσεων της δημοτικής επιχ/σης;
   Βέβαια, η ανάγκη για απαλλαγή της διοίκησης από τις ευθύνες της ,  οδήγησε τον πρώην πρόεδρο   στην ¨αποδυναμωμένη¨  συνέντευξή του  - μια και το θέμα είχε δρομολογηθεί από τον κ. Δήμαρχο- σε  ένα κήρυγμα αρχών  για  χρηστή διοίκηση.
   Η ομολογία αυτή του πρώην προέδρου  έρχεται να πιστοποιήσει τόσο την  έλλειψη της οφειλόμενης επιμέλειας στα χρήματα του δημοσίου όσο και τη  μη υλοποίηση της εξαγγελίας για απόδοση  ευθυνών σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης.   
   Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε  τη φιλότιμη προσπάθεια του κ. Λώλη , αλλά και  να προβληματιστούμε  για  την έλλειψη ενός ανάλογου παραληρήματος  από πλευράς του πρώην προέδρου για τους  υπεύθυνους πολιτικούς προϊσταμένους  του ελλείμματος  στην ταμειακή υπηρεσία .
  Τέλος , θα  πρέπει  να   συμφωνήσουμε  ότι ιδιαίτερα σήμερα  είναι ανάγκη να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και οι τοπικοί άρχοντες  να καταλάβουν ότι οι συνήθειες του παρελθόντος πρέπει να κοπούν. Δεν είναι εύκολο γιατί έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο επί δεκαετίες. Άλλος δρόμος, όμως, προς τη δημιουργία μιας  σύγχρονης  και δίκαιας  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ  δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου