Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Οικονομικό έλλειμμα και έλλειμμα διαδικασιών.

Κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, για το θέμα του οικονομικού ελλείμματος, ο Δήμαρχος κ. Φίλιος επανέλαβε ότι από τον Απρίλιο, και μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας, το πόρισμα εστάλη σε όλα τα αρμόδια όργανα, όπως και στην Εισαγγελία. Στη συνέχεια διαβιβάστηκε η έκθεση των ορκωτών λογιστών και προ ημερών στάλθηκε και το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 
Το ίδιο πόρισμα στάλθηκε και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο συγκροτήθηκε μόλις πριν μία εβδομάδα.
   Ακόμα,  έκανε γνωστό ο κ. Δήμαρχος ότι, μετά την απόδοση κατηγοριών  από τη Δικαιοσύνη, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε κατάθεση αγωγών, για να διεκδικήσει τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο.
     Από όσα γνωρίζουμε, μετά την οριστικοποίηση του ελλείμματος  και του καταλογισμού ευθυνών στους υπόλογους, η Δημ. Αρχή και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα οφείλουν , εφόσον  έχουν οριστικοποιήσει  την ελεγκτική διαδικασία , να προχωρήσουν  στην έκδοση της καταλογιστικής  πράξης, αφού προηγηθεί ακρόαση του  δημόσιου υπολόγου,  και όχι μετά την απόδοση  ευθυνών από τη δικαιοσύνη, όπως ισχυρίζεται ο κ. Φίλιος.
     Η θέση αυτή του Δημάρχου δεν ευθυγραμμίζεται  πλήρως με όσα  προβλέπονται από  τις διατάξεις  του ν. 2362/95 ¨Περί Δημόσιου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους  και άλλες διατάξεις¨,  όπου  οι υπόλογοι των Ο.Τ.Α.  θεωρούνται  δημόσιοι υπόλογοι και υπάγονται  στον έλεγχο και την  εποπτεία του Υπ. Οικονομικών.  Σε βάρος τους  καταλογίζονται τα διαπιστούμενα  ελλείμματα, αφού προηγουμένως   κληθούν να τα αναπληρώσουν μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες. Σε περίπτωση μη αναπλήρωσής  τους απομακρύνονται αμέσως από τη διαχείριση  και τους καταλογίζεται άμεσα το έλλειμμα, το οποίο βεβαιώνεται, χωρίς αναβολή, ως δημόσιο έσοδο, παίρνοντας ταυτόχρονα  και κάθε άλλο απαραίτητο μέτρο για την εξασφάλιση  του υπεξαιρεθέντος ποσού.
    Για να μην προκύψει έλλειμμα  διαδικασιών, οφείλει η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά να επανεξετάσει, αν και κατά πόσο η διεκδίκηση  του ελλείμματος και, κατά συνέπεια, η κατάθεση των αγωγών συναρτάται με το χρόνο απόδοσης από τη Δικαιοσύνη των κατηγοριών και δεν ενεργοποιείται με την  ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας  και την παράδοση της πορισματικής έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου