Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Όταν ο κ. Σαμαράς μιλάει για «φοροελαφρύνσεις» οι πολίτες πρέπει να ψάχνουν τις τσέπες τους.


  Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά , ο οποίος μας θύμισε ξανά ανεκπλήρωτα «Ζάππεια» , τις υποσχέσεις του πριν τις εκλογές του 2012 αλλά και τις δεσμεύσεις του ως Πρωθυπουργού για δωρεάν παροχή ιντερνέτ; 
    Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές, θυμήθηκε τη μεσαία τάξη, για να της εξαγγείλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος στο 33%, από 45% που ήταν πριν από την κρίση και 42% που είναι σήμερα. 
   Εξετάζοντας κανείς την εξαγγελία, διαπιστώνει ότι κερδισμένη θα είναι μόνο η μεσαία τάξη με εισοδήματα τουλάχιστον πάνω από 42.000 ευρώ! Για τα λοιπά εισοδήματα κάτω των 42.000 ευρώ , τα χαμηλά δηλαδή εισοδήματα της μεσαίας τάξης , τους άνεργους και τους μικροεισοδηματίες, ο Πρωθυπουργός μας ετοιμάζει επιβαρύνσεις και όχι φοροελαφρύνσεις.  
   Και όλα αυτά γιατί; 
  Γιατί δεν υιοθέτησε και ούτε θέλει να υιοθετήσει την προτροπή της φίλης ου Task Force, για σύλληψη των φοροφυγάδων. «Πιάστε τη φοροδιαφυγή αν θέλετε να μειώσετε τους φόρους» είχε τονίσει ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της έβδομης έκθεσης των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα. 
    Ο ίδιος αξιωματούχος είχε επισημάνει ότι «εάν η φορολογική διοίκηση ήταν πιο αποτελεσματική, θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει το φορολογικό βάρος», υπογραμμίζοντας ότι για τη φορολογική δικαιοσύνη αυτό θα ήταν επιθυμητό.   
    Δυστυχώς η κυβέρνηση της νέας παροχολογίας επέβαλε σειρά άδικων φόρων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να τους πληρώσουν και για να καλύψει την υστέρηση των εσόδων, προετοιμάζει σύμφωνα με το email της ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, με δραματικές συνέπειες στις παροχές του κοινωνικού κράτους αλλά και στην ανάπτυξη.  
   Τουλάχιστον η εξαγγελία για μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος στο 33%, από 42% που είναι σήμερα και όχι για αύξηση του αφορολόγητου αλλά και για μείωση του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ , επιβεβαιώνει την ιδεολογική της αντίληψη. 
    Ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στην κάλπη και έχει να επιλέξει ανάμεσα στις ζάπειες «φοροελαφρύνσεις» και στις φορολογικές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ανακατανομή των βαρών, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι το μερίδιο που τους αναλογεί και που συνειδητά λιμνάζει με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης στις διάφορες λίστες.  
    Μην εκπλαγείτε αν δείτε να μιλάει ο Πρωθυπουργός και για μικρές αυξήσεις των συντάξεων τον μήνα Ιανουάριο , οι οποίες βέβαια θα προέλθουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσοστό 30 % , της οποίας ο χρόνος επιβολής έληξε στις 31.12.2014 και νομοθετήθηκε εκνέου από 1.1.2015 με το πρόσχημα της φοροελάφρυνσης.

Του Γ. Κρανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου